koncert
Budapesti Francia Intézet
Budapest, Fő u. 17, 1011

Jean-Philippe Gross (FR), Bali János, Kamon Kardamom

Variációk elektronikus improvizációra

Az elektronikus hangszerek megjelenése nemcsak új hangszíneket eredményezett, hanem paradigmaváltást hozott a zenei gondolkodás, különösen pedig az improvizáció területén. Miközben a hangelőállítási lehetőségek soha nem látott mértékben kibővültek, a kezelendő paraméterek száma is megsokszorozódott, ami új kihívások elé állította a zenészeket. A komplex és gyorsan változó rendszerek vezérlése a manuális készségek mellett nagyfokú mentális virtuozitást is igényel, miközben lehetőségünk van egyes döntéseket vagy akár teljes folyamatok irányítását átengedni a technológiának.

 

Az elektronikus zenei improvizáció mind eszközeit, mind pedig jellegét tekintve széles skálán mozoghat – a koncert különlegessége, hogy a három fellépő e skála tekintélyes részét lefedi. Jean-Philippe Gross eszköztára a field recordingtól a Serge moduláris szintetizátorig terjed, így egyesítve a korai elektronikus zene francia és német iskoláinak esztétikáját. Bali János saját fejlesztésű hangszere a gerjedés akusztikai jelenségére építve varázsol megdöbbentően sokoldalú szintetizátort egy egyszerű furulyából. A Kamon Kardamom pedig, miközben analóg eszközöket és kihangosított tárgyakat is használ, egyedi fejlesztésű szoftverhangszerekkel és sok-sok kontrollerrel teszi teljessé a képet.

 

Jean-Philippe Gross francia zeneszerző, improvizátor, az EICH kiadó és a metz-i experimentális zenei eseménysorozat alapítója. Eredetileg dobosként kezdte a pályáját, majd 2001-től az elektronikus-, experimentális- és impro szcénában is jelen van.

 

Bali János zeneszerző, karnagy, zenetudós, matematikus, a reneszánsz vokálpolifóniára specializált A:N:S kórus vezetője. Első darabját tizenhárom évesen DIY elektronikára írta, majd 40 évvel később kezdett el ismét a területtel foglalkozni: saját tervezésű és építésű hangszerekkel és programnyelvekkel.

 

A budapesti Kamon Kardamom akusztikus-elektronikus improvizációs trió 2020-ban alakult. Fő törekvésük a folyamatos kísérletezés és a szabad improvizáció koncentrált állapotának megteremtése.
 

 

Az esemény a Francia Intézet támogatásával valósul meg.
 

 

Előadók

  • Kamon Kardamom
    • Bolcsó Bálint
    • Kaincz Orsolya
    • Miron Labus
  • Jean-Philippe Gross
  • Bali János

program