koncert
BMC Koncertterem
1093 Budapest, Mátyás u. 8.
2200 Ft.

MAO Art of Virus #1 feat. ifj. KURTÁG GYÖRGY, VAJDA GERGELY

A MAO a 2021/22-es évadban kiemelt hangsúlyt fektet a 2020-ban online elindított zeneszerző kezdeményezés művészeire és kapcsolódásaira. A tíz részes koncertsorozat a kilenc hangból álló vírustörzs kompozícióit mutatja be minden alkalommal egy meghívott AOV-zeneszerzőt is bevonva a repertoárba.

 

Az Art of Virus projekt élő koncertjeivel a zenekar a különleges, új kompozíciók és a nagyzenekari zenei élmény mellett beengedi közönségét az alkotói önreflexió terébe is.
 
A sorozat következő koncertjén az Eötvös Péter által elindított #1-es ág darabjait hallgathatja meg a közönség és ifj. Kurtág György és Vajda Gergely lesznek a MAO vendégei.
 
Ifj. Kurtág György a kortárs zeneszerzői közösség különleges alakja. A komponálás mellett kutatómunkájában és pedagógiájában is hatalmas hangsúlyt fektet a digitális hangszerek területének feltérképezésére és az ember-gép kapcsolat kiaknázására. Szakmai filozófiájának gerince a Kollektív Intelligencia Elmélet, mely többek között arra is motiválja a zeneszerzőt, hogy a muzsikáló ember zenei gesztusait rögzítse, elemezze, illetve ezek alapján predikálja is. Ifj. Kurtág György Vajda Gergely nominálását követően csatlakozott az AOV projekthez.
 
Vajda Gergely hazánk kiváló karmestere, zeneszerzője és klarinétnosa. Tanulmányait olyan muzsikuslegendák mentorálása alatt végezte, mint Lukács Ervin és Eötvös Péter. A világhírű művész vezényelte már a Danubia Szimfonikus Zenekart, a Magyar Nemzeti Operaház Zenekarát, vagy a Pannon Filharmonikusokat, a tengeren túl pedig a Portland Festival Symphony, a Symphony Silicon Valley, az Omaha Symphony és a Calgary Philharmonic zenekaroknál is volt karmester.
 
Az “ifjú titán” – ahogyan a Montreal Gazette illette a Montreali Szimfonikus Zenekar vezénylésének kapcsán – a zeneirodalom teljes területén otthonosan mozog. Nagy sikerrel vezényelte Bartók Béla A Kékszakállú Herceg Várát és Schoenberg Erwartungját, de említhetnénk Ligeti Le Grande Macabre-ét, vagy a Budapesti Wagner Napok keretében általa vezényelt Lohengrint is.
Vajda Gergely még idén decemberben debütál a Carnegie Hall színpadán: a világhírű Salute to Vienna Újévi Koncertsorozat előadásán a Strauss Symphony of America együttesét vezényli majd.
A zeneszerző-karmester, Eötvös Péter nominálása nyomán csatlakozott az Art Of Virus projekthez, majd ő hívta meg Ifj. Kurtág Györgyöt, hogy komponáljon az AOV #1-es ágába.
 
Az Art of Virus-ról:
Fekete-Kovács Kornél, a MAO művészeti vezetője kilenc hangot indított útjára, és tíz zeneszerzőt kért fel szerte a világon, hogy írjanak rövid kompozíciókat ezekre a hangokra. Ez az első 10 szerzemény adja az Art of Virus tíz ágának alapját. Az volt a kihívás következő lépése, hogy az ágak elindítói két-két zenésztársukat hívták meg, akik folytatják a sort. Pár hónap alatt 486 zeneszerző csatlakozott a projekthez a világ 42 országából.
A nemzetközi alkotói együttműködésen alapuló projekt művészeti célkitűzése, hogy a vírus terjedését és viselkedését szimbolizálja folyamatosan bővülő (mutálódó) kompozíciók formájában.
https://aov.mao.hu
 
Az esten Eötvös Péter, Vajda Gergely, Varga Judit, Philipp Troestl, Christian Mühlbacher, Chenwei Wang, JunYi Chow, Yi Kah Hoe, Adrián Pertout, Shai Cohen, Peter Swinnen, Annelies Van Parys, Gryllus Samu, LLotta Wennäkoski, Minna Leinonen, Sanna Ahvenjärvi, Lauri Toivo, Yrjö Hjelt, Ilkka Hammo, Jami Kianto, Rasmus Soini, Aleksis Liukko, Mikko Sarvanne, Olli Moilanen, Joyce Beetuan Koh, Daniel Riegler, id. Kurtág György, Marcell Ivony, Christopher Cook, Adam Färnlöf, Annette Brosin, Daren Miller AoV műveit játssza a Modern Art Orchestra
Barbara Croall, Ziboukle Martinaityte, Pamela Madsen darabjai felvételről hangzanak el.

Előadók

  • Modern Art Orchestra
  • Vajda Gergely - vezényel
  • ifj. Kurtág György - elektronikus hangszerek

Közreműködik

  • Fekete-Kovács Kornél - művészeti vezető

program